Ο Πάπας Φραγκίσκος προωθεί περισσότερη μετανάστευση στην κυριευμένη Κύπρο
ΡΩΜΗ — Ο Πάπας Φραγκίσκος προέτρεψε τους ηγέτες του νησιωτικού έθνους της Κύπρου να είναι πιο φιλόξενοι στους μετανάστες, ακόμη και όταν η χώρα παραπαίει στην προσπάθεια να αντιμετωπίσει τη μαζική μετανάστευση που την κατακλύζει αυτή τη στιγμή.
«Θα είναι μια ανοικτή πόρτα, ένα λιμάνι που ενώνει,» ο πάπας είπε πολιτικών αρχών αργά την Πέμπτη μετά την άφιξή του στη χώρα. «Η Κύπρος, ως σταυροδρόμι πολιτισμών, έχει μια έμφυτη κλίση να συναντήσει, που ευνοείται από τον φιλόξενο χαρακτήρα του κυπριακού λαού».
Η ομορφιά αυτής της γης «προέρχεται από τους πολιτισμούς που κατά τη διάρκεια των αιώνων συναντήθηκαν και αναμειγνύονται εδώ», υποστήριξε ο ποντίφικας. «Και σήμερα το φως της Κύπρου είναι πολύ ποικιλόχρωμο. Πολλοί λαοί και έθνη έχουν προσφέρει διαφορετικές αποχρώσεις και αποχρώσεις σε αυτόν τον λαό».
«Σκέφτομαι επίσης την παρουσία πολλών μεταναστών: κατά ποσοστό, περισσότερους από οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης», συνέχισε. «Το να διατηρήσεις την πολύχρωμη και πολύπλευρη ομορφιά του συνόλου δεν είναι εύκολο πράγμα. Όπως και στον σχηματισμό ενός μαργαριταριού, χρειάζεται χρόνος και υπομονή. Απαιτεί ένα ευρύ όραμα ικανό να αγκαλιάσει μια ποικιλία πολιτισμών και να ατενίσει το μέλλον με προνοητικότητα».
«Νομίζω από αυτή την άποψη τη σημασία της προστασίας και της υποστήριξης όλων των μελών της κοινωνίας, ειδικά εκείνων που αποτελούν στατιστικά μειοψηφία», προέτρεψε.
Σε μια εκτεταμένη μεταφορά, ο Φραγκίσκος συνέκρινε την Κύπρο με ένα μαργαριτάρι που «αναπτύσσει την ομορφιά του σε καταστάσεις δυσκολίας».
«Γεννιέται στην αφάνεια, όταν το στρείδι «υποφέρει» αφού βιώσει μια απροσδόκητη απειλή για την ασφάλειά του, όπως ένας κόκκος άμμου που το ερεθίζει», είπε. «Για να προστατευτεί, αντιδρά αφομοιώνοντας αυτό που το τραυμάτισε: εγκλωβίζει το ξένο σώμα που το θέτει σε κίνδυνο και το κάνει κάτι όμορφο: μαργαριτάρι».
Ας σκεφτούμε τη Μεσόγειο Θάλασσα, «δυστυχώς τώρα ένας τόπος συγκρούσεων και ανθρωπιστικών τραγωδιών. με τη βαθιά ομορφιά της είναι η mare nostrum , η θάλασσα όλων εκείνων των λαών που τη συνορεύουν, για να συνδέονται, όχι να χωρίζονται», δήλωσε ο Πάπας. «Η Κύπρος, ως γεωγραφικό, ιστορικό, πολιτιστικό και θρησκευτικό σταυροδρόμι, είναι σε θέση να είναι ειρηνοποιός. Ας είναι ένα εργαστήριο ειρήνης στη Μεσόγειο».
«Η ευρωπαϊκή ήπειρος χρειάζεται συμφιλίωση και ενότητα. χρειάζεται θάρρος και ενθουσιασμό, αν θέλει να προχωρήσει», πρόσθεσε ο Φράνσις. «Γιατί δεν θα είναι τα τείχη του φόβου και τα βέτο που υπαγορεύονται από εθνικιστικά συμφέροντα που θα διασφαλίζουν την πρόοδό της, ούτε η οικονομική ανάκαμψη θα χρησιμεύσει από μόνη της για να εγγυηθεί την ασφάλεια και τη σταθερότητά της».
«Ας κοιτάξουμε την ιστορία της Κύπρου για να δούμε πώς η συνάντηση και το καλωσόρισμα έφεραν καλούς καρπούς που διαρκούν», είπε.
«Αυτό το πνεύμα της διεύρυνσης, αυτή η ικανότητα να βλέπει κανείς πέρα από τα σύνορά του, φέρνει αναζωογόνηση και καθιστά δυνατή την εκ νέου ανακάλυψη μιας λάμψης που χάθηκε», είπε.
Στις 10 Νοεμβρίου, η Κύπρος ανακοίνωσε ότι υποβάλλει αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αναστολή των αιτήσεων ασύλου για όσους φτάνουν στη χώρα χωρίς τα σωστά έγγραφα.
«Θα υποβληθεί αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναλάβει δράση υπέρ της Κυπριακής Δημοκρατίας, συμπεριλαμβανομένης της παραχώρησης του δικαιώματος να αναστείλει τις αιτήσεις ασύλου από άτομα που εισέρχονται παράνομα στη χώρα», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μάριος Πελεκάνος.
Το 2019, η Κύπρος ήταν η χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό αιτούντων άσυλο σε σχέση με τον πληθυσμό της, με τους περισσότερους να προέρχονται από τη Συρία, την Ινδία, το Μπαγκλαντές και το Πακιστάν και αποτελούν το 4 τοις εκατό του συνολικού πληθυσμού.
Στις 20 Ιουλίου 1974, η Τουρκία εισέβαλε στην Κύπρο, οδηγώντας στην ίδρυση ενός ξεχωριστού τουρκοκυπριακού κράτους στο βορρά το 1983, μια κίνηση που καταδικάστηκε από τη διεθνή κοινότητα, η οποία εξακολουθεί να θεωρεί το βόρειο τμήμα του νησιού ως έδαφος της Δημοκρατίας. Η Κύπρος κατέχεται από τουρκικές δυνάμεις.
Έκτοτε, η Κύπρος χωρίζεται από μια «πράσινη γραμμή» που ελέγχεται από τα Ηνωμένα Έθνη που χωρίζει το νησί στον ελεγχόμενο από τους Τούρκους μουσουλμανικό βορρά και στον ελληνοκυπριακό χριστιανικό νότο, του οποίου η κυβέρνηση είναι η μόνη αναγνωρισμένη από τη διεθνή κοινότητα.
Δεδομένου ότι η πλειονότητα των μεταναστών και προσφύγων που φτάνουν στην Κύπρο προέρχονται από το βορρά μέσω Τουρκίας, η κυπριακή κυβέρνηση θεωρεί τις εισόδους τους ως «παράνομες διελεύσεις», κατηγορώντας την Τουρκία ότι στέλνει τους μετανάστες σκόπιμα για να αποσταθεροποιήσει το νότο.
Στο παρελθόν, ο Πάπας Φραγκίσκος προέτρεψε τα έθνη να μην δέχονται περισσότερους μετανάστες και πρόσφυγες από όσους έχουν τη δυνατότητα να ενσωματωθούν στην κοινωνία, προειδοποιώντας ότι διαφορετικά οι μετανάστες κινδυνεύουν να «γκετοποιηθούν».
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ BLOG:
ΤΗΛ 6937248098 - ΕΜΑΙΛ: esy.kallitheasrodou@gmail.com
FACEBOOK:Ε.ΣΥ Καλλιθέας ΡΟΔΟΥ
TWITTER: ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ ΡΟΔΟΥ
INSTAGRAM: esykallitheasrodou
ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ:
https://www.eurovouli.gr
ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ “ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ”
http://politikosforeas.e-sy.gr
ΚΕΝΤΡΙΚΗ Ε.ΣΥ.
http://www.e-sy.gr
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ
ΜΕΤΟΧΕΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ http://trapeza-anatolis.oramaellas.gr
600 ΔΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ http://600dis.oramaellas.gr
50 ΔΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ http://cyprus.oramaellas.gr
ΔΟΜΗΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΡΓΩΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ
http://dimoi.oramaellas.gr
ΠΡΟΣΟΦΟΡΑ ΕΞΑΓΟΡΑΣ ΜΕΤΟΧΩΝ Τ.Χ.Σ.
http://txs.oramaellas.gr
0 Σχόλια