ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

6/recent/ticker-posts

Συμφωνία Ελλάδας-Ισραήλ στους τομείς Υδρογραφίας και της Ωκεανογραφίας


Συμφωνία Ελλάδας-Ισραήλ στους τομείς Υδρογραφίας και της Ωκεανογραφίας 
Ν. 4907/2022 (ΦΕΚ A 50 - 05.03.2022)

Δεν είναι πρώτη φορά που η Ελλάδα συνάπτει συμφωνία με το Ισραήλ. Αλλωστε το Ισραήλ έχει γερές βάσεις στην πατρίδα μας ξεκινώντας από την ίδρυση του Κ.Ι.Σ (Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο) που είναι ΝΠΔΔ Το Κ.Ι.Σ. Μέλη του απασχολούνται κυρίως στον ιδιωτικό τομέα (εμπόριο, βιομηχανία, κ.λπ.), στην επιστήμη και στη Δημόσια Διοίκηση. Γιατί όμως χρειάστηκε η Ελλάδα να προχωρήσει σε μία τέτοια συμφωνία με το Ισραήλ αφού στην Ελλάδη έχουμε τομείς υδρογραφίας-ωκεανογραφίας;  Στους τομείς αυτούς είναι και η εξόρυξη πετρελαίου και ορυκτών υλών;

Στην Ελλάδα με την επιστήμη της Ωκεανογραφίας και τις Θαλάσσιες Επιστήμες ασχολούνται:

1. Η Υδρογραφική Υπηρεσία Πολεμικού Ναυτικού- είναι ο επίσημος υδρογραφικός φορέας της Ελλάδας.
2. Το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.), είναι κρατικός ερευνητικός οργανισμός που λειτουργεί υπό την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
3. Το Τμήμα Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστημών (ΤΩΘΒΕ), της Σχολής Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
4. Ο Σύλλογος Πτυχιούχων Ωκεανογράφων και Θαλασσίων Βιοεπιστημόνων Ελλάδας (ΣΠΩΘΒΕ).

Για να κατανοήσουμε την συμφωνία, ας δούμε τη ακριβώς είναι η ωκεανογραφία στη Σύγχρονη Εποχή

Στον 20ό αιώνα η μελέτη του θαλάσσιου περιβάλλοντος επιβάλλεται από ανάγκες: i) Πρακτικές: στρατιωτικές, μελέτη ανέμου και ρευμάτων για ασφαλέστερη ναυσιπλοΐα, ii) Οικονομικές: αλιεία, εξόρυξη πετρελαίου και ορυκτών υλών, iii) Ακαδημαϊκές: επιστημονική γνώση του θαλάσσιου μέσου (ιδιότητες, κυκλοφορία, προσομοίωση κ.λπ.).

Η παρακάτω κύρωση της συμφωνίας Ελλαδα-Ισραήλ αρχικά υπογράφηκε στις 20 Ιουλίου 2015 στην αγγλική γλώσσα και η μετάφραση του στα ελληνικά έγινε στις 12 Μαρτίου 2019. Κυρώνεται: 

Η Διαρκής Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων συνήλθε σε συνεδρίαση
την 1η Μαρτίου 2022, υπό την προεδρία του Προέδρου της, κ. Κωνσταντίνου Γκιουλέκα, με αντικείμενο την επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας «Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Άμυνας του Κράτους του Ισραήλ σχετικά με τη συνεργασία στους τομείς της υδρογραφίας και της ωκεανογραφίας».

Σύνοψη στόχων
Ρυθμίζονται ειδικότερα θέματα της συνεργασίας. Συγκεκριμένα, προβλέπεται η ανταλλαγή χαρτογραφημάτων, υδρογραφικών προϊόντων και άλλων ναυτικών εκδόσεων, καθώς και πληροφοριών, με σκοπό την αλληλοενημέρωση των μερών επί των νέων εξελίξεων στους τομείς της υδρογραφίας και ωκεανογραφίας. Επιπρόσθετα, προβλέπονται η συνεργασία για την ανάπτυξη και υλοποίηση κοινών έργων σύμφωνα με ξεχωριστές συμφωνίες.

Ρυθμίζονται ζητήματα σχετικά με τη χρήση, διακίνηση και προστασία των πληροφοριών. Οι ανταλλασσόμενες πληροφορίες και τα υλικά χρησιμοποιούνται αποκλειστικά και μόνο από τα συμβαλλόμενα μέρη, η συγκατάθεση των οποίων είναι απαραίτητη για τη χρήση τους από τρίτους. Επιπλέον, κάθε μέρος οφείλει να τηρεί τους κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας που διέπουν πληροφορίες ή υλικά και να μην τα παρέχει σε οιοδήποτε τρίτο μέρος χωρίς τη συναίνεση του χορηγούντος μέρους. Τέλος, σε ό,τι αφορά στη χρήση, μετάδοση, αποθήκευση και φύλαξη διαβαθμισμένων πληροφοριών εφαρμοστέες είναι οι διατάξεις της Συμφωνίας Ασφαλείας της 10ης Ιανουαρίου 1992.

Προβλέπεται ότι η ανταλλαγή υλικού και πληροφοριών μεταξύ των μερών πραγματοποιείται χωρίς καμία χρέωση, που να αφορά είτε τη χρήση είτε τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, και κάθε συμβαλλόμενος θα επιβαρύνεται μόνο με τα δικά του έξοδα αποστολής.

Προβλέπεται ότι η χρήση των υλικών και των πληροφοριών ανήκει στην ευθύνη του μέρους που τα παραλαμβάνει. Επιπλέον, τα μέρη παραιτούνται από κάθε αξίωση για τραυματισμούς ή ζημίες που επήλθαν κατά την εκτέλεση της Συμφωνίας, προβλέποντας ότι τα αναφερόμενα στο άρθρο εφαρμόζονται έως ότου τεθεί σε ισχύ η Συμφωνία μεταξύ των μερών περί του καθεστώτος των δυνάμεών τους. Δεδομένου ότι η Συμφωνία μεταξύ της Kυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης του Κράτους του Ισραήλ σχετικά με το Καθεστώς των Δυνάμεών τους κυρώθηκε με τον ν.4398/2016 (Α΄ 116), τυγχάνει πλέον εφαρμογής για ζητήματα ευθύνης των μερών. 

Ρυθμίζεται ο τρόπος επίλυσης των διαφορών που αφορούν στην 
ερμηνεία ή την εφαρμογή της υπό κύρωση Συμφωνίας.


















ΠΗΓΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ: 
https://www.kodiko.gr/nomologia/download_fek?f=fek/2022/a/fek_a_50_2022.pdf&t=ef91e9f33ee6574b955b6f4b94c380c1

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A9%CE%BA%CE%B5%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%AF%CE%B1
https://kis.gr/files/GR.ISR.TELIKOENTYPO.SITE.pdf

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ BLOG: 
ΤΗΛ 6937248098 - ΕΜΑΙΛ: esy.kallitheasrodou@gmail.com
FACEBOOK:Ε.ΣΥ Καλλιθέας ΡΟΔΟΥ
TWITTER: ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ ΡΟΔΟΥ
INSTAGRAM: esykallitheasrodou 
ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ:
https://www.eurovouli.gr
ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ “ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ”
http://politikosforeas.e-sy.gr
ΚΕΝΤΡΙΚΗ Ε.ΣΥ.
http://www.e-sy.gr
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ
ΜΕΤΟΧΕΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ http://trapeza-anatolis.oramaellas.gr
600 ΔΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ http://600dis.oramaellas.gr
50 ΔΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ http://cyprus.oramaellas.gr
ΔΟΜΗΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΡΓΩΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ
http://dimoi.oramaellas.gr
ΠΡΟΣΟΦΟΡΑ ΕΞΑΓΟΡΑΣ ΜΕΤΟΧΩΝ Τ.Χ.Σ.
http://txs.oramaellas.gr

































 









 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια