Η βράβευση της Ιntracom Telecom για το έργο «Έξυπνη Αστυνόμευση» από την Ελληνική Αστυνομία
Ας δούμε τη είναι το πρόγραμμα Εξυπνη Αστονόμευση και ποιά είναι η Intracom Telecom. Που στοχεύουν οι κυβερνήσεις με τα 'εξυπνα' ψηφιακά προγράμματα όπως 'εξυπνες' πόλης, έξυπνοι' μετρητες κτλ. ;;
Μα στην πλήρη παρακολούθηση του πολίτη και η πλήρη καταπάτηση της ελευθερίας!!!
Είναι οξύμωρο να διαβάζουμε πως ένα τεράστιο ποσό δόθηκε για ένα πρόγραμμα καταγραφής βιομετρικών δεδομένων όταν ζητάμε περισσότερη αστυνόμευση λόγω αύξησης της εγκληματηκότητας και η κυβέρνηση να είναι αδιάφορη τόσο στο αίτημα των Αστυνομικών τμημάτων αλλά και των ίδιων των πολιτών.
Οσο για την Ιντρακόμ, βλέπουμε ότι εταιρεία ξένων συμφερώντων έχει τον έλεγχο και τουλάχιστον μία από τις προαναφερθείσες βάσεις δεδομένων και ένα από τα συστήματα μπορεί ήδη να συγκεντρώνει τεράστιο πλήθος βιομετρικών δεδομένων σε δημόσιους χώρους.
Η Intracom Telecom είναι ένας παγκόσμιος προμηθευτής τηλεπικοινωνιακών συστημάτων και λύσεων που δραστηριοποιείται για περισσότερα από 40 χρόνια στην αγορά. Η εταιρεία προήλθε από την Intracom, μια εταιρεία που ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1977 με 10 υπαλλήλους στην Αθήνα, στην Ελλάδα, κατασκευάζοντας και συναρμολογώντας τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό για την κάλυψη οικιακών αναγκών. Το 2005, η Intracom μετατράπηκε σε Ανώνημη Εταιρεία με την επωνυμία Intracom Telecom. Ο όμιλος Kόκκαλη πούλησε το 49% της Intracom Telecom και από το 2015 αποκλειστικός μέτοχος της Intracom Telecom είναι η Intracom Middle East FZE (με βάση το Ντουπαι)
Οι βασικές επιχειρηματικές προσφορές της εταιρείας περιλαμβάνουν:
Ασύρματη πρόσβαση και μετάδοση
Telco & Enteprise Software Solutions
ΤΠΕ - Λύσεις Smart City & Surveillance
Ενεργειακές Λύσεις
Εταρεία ξένων συμφερώντων και στην ελληνική τηλεπικοινωνία και όχι μόνο αφού στην επίσημη ιστιοσελίδα της εταιρείας αναφέρει επενδύσεις και στην ενέργεια με συστήματα τύπου 'έξυπνοι' μετρητές'. Η εμπλοκή της Intracom Telecom στον τομέα της Ενέργειας ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του 1980 με την ανάπτυξη και παραγωγή δεκτών ελέγχου κυματισμού, ηλεκτρονικών μετρητών ενέργειας, εξοπλισμού ελέγχου και διαχείρισης ενέργειας και εφαρμογών λογισμικού.
«Έξυπνη Αστυνόμευση» («Smart Policing»
Το πρόγραμμα κόστισε περίπου 4,5 εκατομμύρια ευρώ, το 75% του οποίου χρηματοδοτήθηκε από το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η έναρξή του είχε αρχικά προγραμματιστεί για τις αρχές του 2021 και στη συνέχεια καθυστέρησε έως τον Αύγουστο λόγω περιορισμών που σχετίζονται με την Covid-19. Στις 15 Σεπτεμβρίου η αστυνομία εξόφλησε την Intracom, αλλά δεν υπήρχαν δημόσιες ενδείξεις χρήσης του προγράμματος μέχρι το τέλος του έτους.
Στο πλαίσιο του εν λόγω προγράμματος η αστυνομία θα ελαβε έξυπνες συσκευές με ενσωματωμένο λογισμικό που θα επιτρέπει να σαρώνονται πινακίδες κυκλοφορίας οχημάτων, να συλλέγονται δακτυλικά αποτυπώματα και να σαρώνονται πρόσωπα. Τα βιομετρικά δεδομένα των ανθρώπων μπορούν να συγκριθούν άμεσα με δεδομένα που έχουν ήδη αποθηκευτεί σε 20 βάσεις δεδομένων οι οποίες τηρούνται από εθνικές και διεθνείς αρχές. Τουλάχιστον μία από τις προαναφερθείσες βάσεις δεδομένων και ένα από τα συστήματα μπορεί ήδη να συγκεντρώνει τεράστιο πλήθος βιομετρικών δεδομένων σε δημόσιους χώρους.
Στην παρούσα μορφή του το νέο πρόγραμμα δεν θα είναι σύμφωνο με την ελληνική και την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Η οδηγία 2016/680 της ΕΕ – γνωστή ως οδηγία για τις Αστυνομικές Αρχές και τις Αρχές Ποινικής Δικαιοσύνης ή ως Οδηγία για την Επιβολή του Νόμου (LED) – είναι νομοθεσία ανάλογη με τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων (GDPR), το καθεστώς προστασίας των δεδομένων και της ιδιωτικής ζωής εκ μέρους της ΕΕ, το οποίο αφορά την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα για σκοπούς επιβολής του νόμου. Το άρθρο 8 της οδηγίας ορίζει ότι τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα πρέπει να συλλέγονται και να υποβάλλονται σε επεξεργασία κατά νόμιμο τρόπο. Τα κράτη μέλη πρέπει να θεσπίζουν νόμους που να διέπουν τη συλλογή και επεξεργασία δεδομένων και να καθορίζουν «τους στόχους της επεξεργασίας, τα προς επεξεργασία δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα και τους σκοπούς της επεξεργασίας».
Το άρθρο 10 της οδηγίας προβλέπει επιπλέον τρόπους προστασίας για ειδικές κατηγορίες δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, συμπεριλαμβανομένων των δεδομένων που αποκαλύπτουν φυλετική ή εθνοτική καταγωγή. Η συλλογή βιομετρικών δεδομένων, όπως δακτυλικά αποτυπώματα και σαρώσεις προσώπου, οφείλει να είναι η απολύτως αναγκαία και να τελεί υπό τις απαραίτητες ασφαλιστικές δικλείδες για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες του ατόμου στο οποίο αναφέρονται τα δεδομένα και, επιπλέον, να έχει νομική βάση. Οι μόνες εξαιρέσεις είναι η συλλογή δεδομένων για την προστασία των ζωτικών συμφερόντων ενός προσώπου ή όταν ένα πρόσωπο έχει ήδη δημοσιοποιήσει τα δεδομένα.
Από τον Αύγουστο του 2020, η Ελληνική Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔ) εξετάζει τη νομιμότητα του προγράμματος της «έξυπνης αστυνόμευσης», μετά από αίτημα που υποβλήθηκε από την Homo Digitalis, μία ελληνική οργάνωση ψηφιακών δικαιωμάτων.
Απέσπασε όμως το πρώτο βραβείο στην κατηγορία «Καλύτερη Εφαρμοσμένη Ιδέα» στη θεματική περιοχή «Ασφάλεια του Πολίτη», στο πλαίσιο του ετήσιου Διαγωνισμού Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Βραβεύτηκε για το έργο: «Έξυπνη Αστυνόμευση» («Smart Policing») το οποίο παρέδωσε στο Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛ.ΑΣ.) τον Σεπτέμβριο του 2021 και το οποίο προσφέρει τη δυνατότητα σύνθετων αναζητήσεων εν κινήσει στο πεδίο των επιχειρήσεων στις υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ.
Το βραβείο απονεμήθηκε από τη Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης στο πλαίσιο του ετήσιου Διαγωνισμού Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Στο διαγωνισμό υποβλήθηκαν και αξιολογήθηκαν, συνολικά, 82 προτάσεις από φορείς του δημόσιου τομέα με στόχο την ανάδειξη αποτελεσματικών, καινοτόμων και πρωτοπόρων διαδικασιών ψηφιοποίησης και απλούστευσης των διοικητικών διαδικασιών και δράσεων, οι οποίες βασίζονται στις κατευθύνσεις που υπαγορεύει η Βίβλος Ψηφιακού Μετασχηματισμού.
ΠΗΓΕΣ: https://www.intracom-telecom.com/error.htm,
https://www.businessdaily.gr/esg/67675_i-intracom-telecom-brabeytike-gia-ergo-exypni-astynomeysi
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ BLOG:
ΤΗΛ 6937248098, 6982105623, 6971569944
ΕΜΑΙΛ: esy.perifereiaaigaiou@gmail.com
FACEBOOK Ε.ΣΥ. Κ.Π.Δ. ΑΙΓΑΙΟΥ
TWITTER Ε.ΣΥ. Κ.Π.Δ. ΑΙΓΑΙΟΥ
INSTAGRAM Ε.ΣΥ. Κ.Π.Δ. ΑΙΓΑΙΟΥ
ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ: https://www.eurovouli.gr
ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ “ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ” http://politikosforeas.e-sy.gr
ΚΕΝΤΡΙΚΗ Ε.ΣΥ. http://www.e-sy.gr
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ
ΜΕΤΟΧΕΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ http://trapeza-anatolis.oramaellas.gr
600 ΔΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ http://600dis.oramaellas.gr
50 ΔΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ http://cyprus.oramaellas.gr
ΔΟΜΗΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΡΓΩΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ
http://dimoi.oramaellas.gr
ΠΡΟΣΟΦΟΡΑ ΕΞΑΓΟΡΑΣ ΜΕΤΟΧΩΝ Τ.Χ.Σ. http://txs.oramaellas.gr
0 Σχόλια