Στη δημοσιοποίηση του διαδραστικού χάρτη της «Γαλάζιας Πατρίδας», μέσω της πασίγνωστης εφαρμογής Google Maps, προχώρησε το Κέντρο Ναυτικών και Στρατηγικών Σπουδών του πανεπιστημίου Μπαχτσεσεχίρ της Κωνσταντινούπολης.
Στον χάρτη εμφανίζεται το Αιγαίο διχοτομημένο. Τα νησιά χωρίζονται σε κατηγορίες με ξεκάθαρη αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας σε αυτά:
Τι είναι τελικά αυτοί οι μονόλιθοι που εμφανίζονται κι εξαφανίζονται;
-Ελληνικά νησιά (Σποράδες, Κυκλάδες, Κρήτη)
-Νησιά που δόθηκαν στην Ελλάδα σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάννης και είναι στρατικοποιημένα κατά παράβασή της (Θάσος, Σαμοθράκη, Λήμνος, Άγιος Ευστράτιος, Λέσβος, Ψαρά, Χίος, Ικαρία, Σάμος).
-Νησιά που παραχωρήθηκαν στην Ιταλία σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάννης (Δωδεκάνησα).
-Νησιά, νησίδες και βραχονησίδες που περιλαμβάνονται στη λίστα EGAYDAAK και σύμφωνα με τους τουρκικούς ισχυρισμούς η κυριαρχία τους δεν έχει μεταφερθεί στην Ελλάδα με Συνθήκες.
Παράλληλα παρουσιάζεται η αυθαίρετη χάραξη θαλάσσιων συνόρων με το περιβόητο τουρκολιβυκό μνημόνιο, καθώς και η πρόταση Γιαϊτζί για ορισμό ΑΟΖ ανάμεσα σε Τουρκία και Ισραήλ, σε βάρος της Κύπρου. Το ίδιο και με την Παλαιστινιακή Αρχή.
Ο χάρτης του «θεωρητικού» της «Γαλάζιας Πατρίδας» αποδίδει 462.000 χλμ θαλάσσιας έκτασης στην Τουρκία, αγνοώντας το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας που προβλέπουν, μεταξύ άλλων, και δικαίωμα υφαλοκρηπίδας στα νησιά.
Η ερμηνεία της Τουρκίας, βασίζεται στον ισχυρισμό πως διαθέτει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην περιοχή, αν και αυτό σαφώς και δεν ισχύει. Τα τουρκικά ΜΜΕ αναφέρονται στον διαδραστικό χάρτη του Γιαϊτζί, «πανηγυρίζοντας» πως αναρτήθηκε στο… Google.
0 Σχόλια