ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

6/recent/ticker-posts

ΥΠ.ΕΘ.Α ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ-ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ ΜΕ ΕΔΡΑ ΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

 

ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ-ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ - ΥΠ. ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

Την ώρα που οι Ελληνες πολίτες βομβαρδίζονται καθημερινά με παραπληροφόρηση των μέσων μαζικής εξαπάτησης, αυξήσεις στα τρόφιμα, βενζίνη ηλεκτρικό ρεύμα, και οι νησίωτες αδέλφια μας ζουν τις Τουρκικές προσκλήσεις με φόβο,  στην ελληνική βουλή κυρώνονται συμβασεις - μνημόνια!! Στις 18 Απριλίου 2022, συνήλθε στην Αίθουσα των συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε ολομέλεια για να συνεδριάσει και να ψηφίσει τα ακόλουθες συμβάσεις: 

1. «Κύρωση του Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ του Υπουργείου Άμυνας της Δημοκρατίας της Τουρκίας (ενεργώντας εκ μέρους της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Τουρκίας), του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Ρουμανίας σχετικά με την ίδρυση, διοίκηση και λειτουργία του Κέντρου Αριστείας Ναυτικής Ασφάλειας (Maritime Security Center of Excellence Operational Memorandum of Understanding)». 

2. 2)  «Κύρωση του Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ του Υπουργείου Άμυνας της Δημοκρατίας της Τουρκίας (ενεργώντας εκ μέρους της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Τουρκίας), του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας, του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Ρουμανίας καθώς και του Στρατηγείου του Ανώτατου Συμμαχικού Διοικητή Μετασχηματισμού σχετικά με τη λειτουργική σχέση που αφορά στο Κέντρο Αριστείας Ναυτικής Ασφάλειας (Maritime Security Center of Excellence Functional Memorandum of Understanding)»

Τη αφορά όμως αυτό το μηνμόνιο συνεργασίας μεταξύ των Υπουργείων Εθνικής Αμυνας των συμβαλλόμενων χωρών; Ποιός ο ρόλος των Η.Π.Α και του ΝΑΤΟ; Το ότι η Τουρκία, αν και μέλος του ΝΑΤΟ, απειλεί, διεκδικεί και παραβιάζει καθημερινά τον εναέριο χώρο μας δεν ενδιαφέρει τα υπόλοιπα μέλη του της συμμαχίας του ΝΑΤΟ; 

Διαβάζοντας το πρακτικό, δημιουργούνται πολλά ερωτήματα στον αναγνώστη όπως και τέθηκαν από κάποιους βουλευτές ασχέτος αν όλοι έχουν αποδείξει πως λειτουργούν ενάντια του Ελληνα πολίτη. 

Κατά της δηλώσεις της, η βουλευτής Σοφία Σακοράφα από το ΜΕΡΑ25 ανέφερε ότι Τα Κέντρα Αριστείας λειτουργούν προς όφελος της χώρας πλαίσιο, δηλαδή εδώ της Τουρκίας. Ο ρόλος του Κέντρου της Κωνσταντινούπολης για τη ναυτική ασφάλεια επικαλύπτει αντικείμενα του ΚΕΝΑΠ στη Σούδα, όπως στην έρευνα και διάσωση αλλά και στις νηοψίες. Μέχρι τώρα ξέρουμε ότι υπήρχε άρνηση της Αθήνας να συμμετάσχει στο Κέντρο της Κωνσταντινούπολης, γιατί όπως διαβάζουμε αυτό θα λειτουργήσει σαν δούρειος ίππος για εκείνο της Σούδας. Και όμως, επί ΣΥΡΙΖΑ, η Ελλάδα δήλωσε συμμετοχή στο Κέντρο της Κωνσταντινούπολης, δηλαδή θα συγχρηματοδοτούμε κιόλας το τουρκικής πρωτοβουλίας Κέντρο, το οποίο θα ανταγωνίζεται το ΚΕΝΑΠ της Σούδας που χρηματοδοτεί μόνη της η Ελλάδα. Είναι κανείς που ξεχνά ή παραβλέπει ότι η Τουρκία έχει με νόμο χωρίσει το Αιγαίο στη μέση, ότι δεν αναγνωρίζει τη διεθνή σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, ότι ασκεί παράνομες και επικίνδυνες πρακτικές, όπως είδαμε στην επιχείρηση «ΕΙΡΗΝΗ»; Ο κίνδυνος είναι ακόμη μεγαλύτερος, επειδή τα Κέντρα Αριστείας παράγουν μέρος της πολιτικής που καλείται να υλοποιήσει η διοίκηση του ΝΑΤΟ. Το ΝΑΤΟ, στην ουσία, ενθαρρύνει την τουρκική προκλητικότητα. 

Σε ποιόν νόμο της Τουρκίας αναφέρετε η κ. Σακοράφα;;; Τη έχουν συμφωνήσει και δεν γνωρίζει ο ελληνικός λαός;; 

Στην συνέχεια, ενδιαφέρον έχουν οι δηλώσεις του κ. Παπαναστάση πως το ΝΑΤΟ και προάσπιση κυριαρχικών δικαιωμάτων και συνόρων της χώρας, στήριξη του ΝΑΤΟ με αυτά τα στοιχεία δεν υπάρχει. Αυτό πρέπει να είναι ξεκάθαρο. Αυτό δεν το λέμε εμείς, το λέει η ιστορία: ΝΑΤΟ και Κύπρος, πάει η μισή Κύπρος. ΝΑΤΟ και χούντα, αλυσοδεμένος ο ελληνικός λαός. ΝΑΤΟ και «γκριζάρισμα» του μισού Αιγαίου. Αυτό είναι το ΝΑΤΟ. ΝΑΤΟ και καλλιέργεια της επιθετικότητας και του αναθεωρητισμού της Τουρκίας. Αυτό είναι το ΝΑΤΟ, αυτή είναι η πολιτική του, αυτή είναι η πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Δεν μπορεί να ζητάμε περισσότερο ΝΑΤΟ και ταυτόχρονα να επικαλούμαστε την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων. Το ένα τραβάει από εδώ, το άλλο τραβάει από εκεί. Πρέπει, λοιπόν, οι θέσεις μας να είναι ξεκάθαρες. Όσον αφορά την κύρωση της Σύμβασης λειτουργίας Κέντρου Αριστείας Ναυτικής Ασφάλειας, άλλη μία εμπλοκή της Ελλάδας στη συνεισφορά της στη δημιουργία νατοϊκών υποδομών. Εβδομήντα χρόνια τώρα οι ελληνικές κυβερνήσεις στέλνουν στελέχη στο ΝΑΤΟ, στελεχώνουν επιτελεία, στέλνουν στρατιωτικές μονάδες σε επιχειρήσεις, συμμετέχουν σε ασκήσεις. Τι είναι οι ασκήσεις; Είναι η δοκιμή των επιχειρησιακών σχεδίων του ΝΑΤΟ. Αυτό είναι οι ασκήσεις. Αυτό σημαίνει ότι σε περίοδο πραγματικών επιχειρήσεων οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις ήδη έχουν αποστολή συμμετοχής. Αυτό είναι. Η λέξη «άσκηση» που είναι μπροστά δεν λέει κάτι. Ήδη, οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν ενταχθεί σε αυτές τις αποστολές και συζητάμε τώρα άλλη μια ελληνική συμβολή στην παραπέρα ενίσχυση του ΝΑΤΟ με την κύρωση αυτού του μνημονίου. Όλη αυτή η συμμετοχή στις νατοϊκές δραστηριότητες παρουσιάζεται από την Κυβέρνηση ότι συμβάλλει στη σταθερότητα και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή και ότι διασφαλίζει βέβαια και τα συμφέροντα της χώρας. Ποια είναι αυτή η ασφάλεια; Δεν υπάρχει μεγαλύτερο ψεύδος. Για να δούμε, είναι η εμπλοκή μας στο ΝΑΤΟ ασφάλεια απέναντι στην τουρκική κατοχή της βόρειας Κύπρου; Αυτό διασφάλισε το ΝΑΤΟ; Η νατοϊκή επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία διασφάλισε την ειρήνη στην περιοχή; Η επέμβαση στη Λιβύη; Η επέμβαση στη Συρία; Η συμμετοχή στη διαμόρφωση συνθηκών για την ιμπεριαλιστική ρωσική εισβολή στην Ουκρανία; Έτσι, κατά την Κυβέρνηση, διασφαλίζει η συμμετοχή μας την σταθερότητα και την ασφάλεια μέσα στο ΝΑΤΟ; Όχι φυσικά.  Επίσης, η Κυβέρνηση επικαλείται την αναβάθμιση της γεωστρατηγικής θέσης της Ελλάδας. Τώρα εδώ πέρα κάποιος κοροϊδεύει κάποιον. Και προφανώς, είναι προσπάθεια της Κυβέρνησης να εξαπατήσει τον λαό. Τι διασφαλίζει η αναβάθμιση της γεωστρατηγικής θέσης της Ελλάδας, αυτή η «καραμέλα»;

 

Σας παραθέτω μερικά από τα ερωτήματα:  

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Είχαμε παρακαλέσει τον Υπουργό κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή να μάθει και να μας ενημερώσει αν έχει κυρωθεί το αντίστοιχο Μνημόνιο για την Ναυτική Συνεργασία από την Τουρκική Βουλή. Και είχαμε θέσει και ένα ζήτημα αναβολής της συζήτησης, που φαντάζομαι για να μην έχουμε ενημερωθεί, έχει απορριφθεί.

Η Ελληνική βουλή προχωράει σε κύρωση του Μνημονίου δίχως να γνωρίζει εάν η Τουρκία και Ρουμανία έχουν κυρώσει την συμφωνία στην βουλή τους;;; 

ΣΟΦΙΑ ΣΑΚΟΡΑΦΑ: Έθεσα και ένα συγκεκριμένο ερώτημα στην Επιτροπή εάν η Συμφωνία αφορά στις διαβαθμισμένες πληροφορίες που αξιοποιούνται στο πλαίσιο των επιχειρήσεων των αεροσκαφών, όπως παραδείγματος χάρη τα F35.  Επίσης, κύριε Υπουργέ, καταθέσατε τις δύο Κυρώσεις για το Κέντρο Αριστείας για τη Ναυτική Ασφάλεια χωρίς να γνωρίζετε τι έχουν πράξει η Τουρκία και η Ρουμανία. Κι όμως έχει μεγάλη σημασία το να είναι η Ελλάδα η επισπεύδουσα.

Επιπλέον προχωράτε χωρίς ασφαλή γνώση για την ελληνική παρουσία στο Κέντρο αυτό. Είπατε: «Η πληροφόρηση μου είναι ότι θα έχουμε τη θέση του ενός υποδιοικητή για Έλληνα αξιωματικό». Και ρωτώ: Υπάρχουν επίσημες δεσμεύσεις και αν είναι ποιες; Στο μνημόνιο προβλέπεται τροποποίησή του με εσωτερική νομοθεσία της Τουρκίας. Αυτό είναι βέβαια πρόβλημα. Επισημαίνω ότι για το Κέντρο Αριστείας της Σούδας δεν υπάρχει αντίστοιχη πρόβλεψη. Για το ΝΑΤΟ και για τα συμφέροντα της Τουρκίας δεν υπάρχει η αρχή της αμοιβαιότητας. 

Στο μνημόνιο προβλέπεται τροποποίησή του με εσωτερική νομοθεσία της Τουρκίας; Και η Ελλάδα το δέχετε;; 

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΥΛΩΝΑΚΗΣ: Είχαμε ζητήσει από τον κύριο Υπουργό –και νομίζω ότι προτού ξεκινήσει διαδικασία θα έπρεπε να μας απαντήσει, όμως δεν απήντησε- εάν έχουν κυρωθεί αυτές οι δύο συμβάσεις μεταξύ Ελλάδος, Ρουμανίας και Τουρκίας για το Κέντρο Αριστείας της ναυτικής ασφάλειας με έδρα την Κωνσταντινούπολη από την Τουρκία. Κύριε Υπουργέ, προφανώς δεν έχουν κυρωθεί αυτές οι συμβάσεις, διότι αν είχαν κυρωθεί, θα είχε αναφερθεί στο φυλλάδιο του ΝΑΤΟ. Έψαξα μέσα στο Σαββατοκύριακο, κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχουν κυρωθεί. Τώρα εμείς άρον άρον, κύριε Υπουργέ, θέλουμε να τις κυρώσουμε. Για ποιο λόγο; 

Για ποιό λόγο άραγε;;;

Αν και τα ΜΜΕ κρατάνε σιγή ιχθύος για το θέμα, δεν παύει όμως να έχει σοβαρές επιπτώσεις για την Ελλάδα. 

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ

Πρωτ. Από τα επίσηµα Πρακτικά της ΡΙΑ΄, 18 Απριλίου 2022,

Αριθ. Συνεδρίασης της Ολοµέλειας της Βουλής, στην οποία

Διεκπ. ψηφίστηκε το παρακάτω σχέδιο νόµου:

Κύρωση του Μνηµονίου Κατανόησης µεταξύ του Υπουργείου Άµυνας της Δηµοκρατίας της Τουρκίας(ενεργώντας εκ µέρους της Κυβέρνησης της Δηµοκρατίας της Τουρκίας), του Υπουργείου Εθνικής Άµυνας της Ελληνικής Δηµοκρατίας και του Υπουργείου Εθνικής Άµυνας της Ρουµανίας σχετικά µε την ίδρυση, διοίκηση και λειτουργία του Κέντρου Αριστείας Ναυτικής Ασφάλειας (Maritime Security Center of Excellence Operational Memorandum of Understanding)

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ

Άρθρο πρώτο Κύρωση Μνηµονίου Κατανόησης

Μνηµόνιο Κατανόησης µεταξύ του Υπουργείου Άµυνας της Δηµοκρατίας της Τουρκίας (ενεργώντας εκ µέρους της Κυβέρνησης της Δηµοκρατίας της Τουρκίας), του Υπουργείου Εθνικής Άµυνας της Ελληνικής Δηµοκρατίας και του Υπουργείου Εθνικής Άµυνας της Ρουµανίας σχετικά µε την ίδρυση, διοίκηση και λειτουργία του Κέντρου Αριστείας Ναυτικής Ασφάλειας (Maritime Security Center of Excellence Operational Memorandum of Understanding)

Άρθρο πρώτο

Κύρωση Μνηµονίου Κατανόησης

Κυρώνεται και έχει την ισχύ, που ορίζει η παρ. 1 του άρθρου 28 του Συντάγµατος, το Μνηµόνιο Κατανόησης µεταξύ του Υπουργείου Άµυνας της Δηµοκρατίας της Τουρκίας (ενεργώντας εκ µέρους της Κυβέρνησης τηςΔηµοκρατίας της Τουρκίας), του Υπουργείου Εθνικής Άµυνας της Ελληνικής Δηµοκρατίας και του ΥπουργείουΕθνικής Άµυνας της Ρουµανίας σχετικά µε την ίδρυση,διοίκηση και λειτουργία του Κέντρου Αριστείας ΝαυτικήςΑσφάλειας (Maritime Security Center of Excellence

Οperational Memorandum of Understanding), που υπογράφηκε στο Nόρφολκ των Ηνωµένων Πολιτειών της Αµερικής στις 18 Οκτωβρίου 2019. Το πρωτότυπο κείµενο του Μνηµονίου Κατανόησης, στην αγγλική γλώσσα, και η µετάφραση στην ελληνική. 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΕΔΩ: https://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/bcc26661-143b-4f2d-8916-0e0e66ba4c50/11939921.pdf


 ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ BLOG: 

ΤΗΛ 6937248098 - ΕΜΑΙΛ: esy.kallitheasrodou@gmail.com
FACEBOOK:Ε.ΣΥ Καλλιθέας ΡΟΔΟΥ
TWITTER: ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ ΡΟΔΟΥ
INSTAGRAM: esykallitheasrodou 
ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ:
https://www.eurovouli.gr
ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ “ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ”
http://politikosforeas.e-sy.gr
ΚΕΝΤΡΙΚΗ Ε.ΣΥ.
http://www.e-sy.gr
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ
ΜΕΤΟΧΕΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ http://trapeza-anatolis.oramaellas.gr
600 ΔΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ http://600dis.oramaellas.gr
50 ΔΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ http://cyprus.oramaellas.gr
ΔΟΜΗΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΡΓΩΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ
http://dimoi.oramaellas.gr
ΠΡΟΣΟΦΟΡΑ ΕΞΑΓΟΡΑΣ ΜΕΤΟΧΩΝ Τ.Χ.Σ.
http://txs.oramaellas.gr

































 




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια