ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

6/recent/ticker-posts

Το νερό της βροχής περιέχει «παντοτινά χημικά» τοξικά για τον ανθρωπο και το περιβάλλον

 



Το νερό της βροχής περιέχει «παντοτινά χημικά» τοξικά για τον ανθρωπο και το περιβάλλον 

Το περιοδικό Environmental Science & Technology, δημοσιεύσε πρόσφατα μία νέα μελέτη που προειδοπεί ότι Φθοριούχες ενώσεις που έχουν συνδεθεί με μια πληθώρα επιπτώσεων στην ανθρώπινη υγεία ανιχνεύονται στο νερό της βροχής παντού στον κόσμο. Μάλιστα, όπως αναφέρει το περιοδικό, οι συγκεντρώσεις υπερβαίνουν κατά πολύ τα ασφαλή επίπεδα. 

Το βρόχινο νερό βρέθηκε να περιέχει PFAS. Μπορεί να μην αναγνωρίζετε το όνομα PFAS, συντομογραφία για τις ουσίες per και πολυφθοριωμένες αλκυλικές ουσίες, ωστόσο είναι πιθανό να έρθετε σε επαφή με αυτήν την τοξική χημική ουσία σε καθημερινή βάση. Από τηγάνια και καλλυντικά μέχρι χάρτινες συσκευασίες τροφίμων και ρούχα, το PFAS είναι μια κατηγορία περισσότερων από 4.700 ευρέως χρησιμοποιούμενων, τεχνητών χημικών ουσιών. Και θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία μας και το περιβάλλον.

Τα PFAS έχουν χρησιμοποιηθεί σε μεγάλη ποικιλία καταναλωτικών προϊόντων λόγω των υδατοαπωθητικών και λεκέδων ιδιοτήτων τους. Η χημική ομάδα, η οποία περιλαμβάνει το πιο γνωστό υπερφθοροκτανοειδές οξύ (PFOA) και υπερφθοροοκτανοσουλφονικό οξύ (PFOS), έχει χρησιμοποιηθεί σε αφρούς πυρόσβεσης, αντικολλητικές μεταλλικές επικαλύψεις για τηγάνια, χάρτινες συσκευασίες τροφίμων, κρέμες και καλλυντικά, υφάσματα για έπιπλα και ρούχα εξωτερικού χώρου, χρώματα και φωτογραφία, επιχρωμίωση, φυτοφάρμακα και φαρμακευτικά προϊόντα.

Είναι γνωστό ότι παραμένουν στο περιβάλλον και περιγράφονται συνήθως ως ανθεκτικοί οργανικοί ρύποι , γνωστοί και ως "για πάντα χημικά".  Υπολείμματα έχουν ανιχνευθεί σε ανθρώπους και άγρια ​​ζωή, προκαλώντας ανησυχία. Σύμφωνα με τις Εθνικές Ακαδημίες Επιστημών, Μηχανικής και Ιατρικής, η έκθεση σε PFAS συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο μειωμένης απόκρισης αντισωμάτων, δυσλιπιδαιμία (ασυνήθιστα υψηλή χοληστερόλη), μειωμένη ανάπτυξη βρεφών και εμβρύων και αυξημένο κίνδυνο καρκίνου των νεφρών, ελκώδης κολίτιδα, νόσος του θυρεοειδούς και καρκίνος. 

Οι τοπικές κοινωνίες, αντί για πραγματικούς ρυπαίνοντες, πληρώνουν το κόστος

Το οικονομικό και κοινωνικό κόστος που προκύπτει από την έκθεση στο PFAS είναι τεράστιο. Σύμφωνα με πρόσφατη εκτίμηση από το Σκανδιναβικό Συμβούλιο Υπουργών, το ετήσιο κόστος υγείας που σχετίζεται με την έκθεση σε αυτές τις χημικές ουσίες κυμαίνεται μεταξύ τουλάχιστον 52 και 84 δισεκατομμυρίων ευρώ μόνο για τις ευρωπαϊκές χώρες.

Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις οι τοπικές κοινότητες, όχι οι κατασκευαστές, είναι αυτοί που πληρώνουν το τίμημα για τη ρύπανση, με τη δική τους υγεία και μέσω της συνεισφοράς των φορολογουμένων στους δημόσιους προϋπολογισμούς που χρησιμοποιούνται για την απορρύπανση (κυρίως του νερού).

« Τα κράτη έχουν καθήκον να αποτρέψουν την έκθεση. Κάθε κράτος έχει πολλαπλές δεσμευτικές υποχρεώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα που δημιουργούν το καθήκον να λαμβάνει ενεργά μέτρα για την πρόληψη της έκθεσης ατόμων και κοινοτήτων σε τοξικές ουσίες. ” – Baskut Tuncat, Ειδικός Εισηγητής των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις επικίνδυνες ουσίες και απόβλητα , στην 74η σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ (Οκτώβριος 2019 )

Πόσο κακό τελικά έχουμε κάνει εμείς οι άνθρωποι στον ίδιο μας τον εαυτό, το  περιβάλλον μας και την υγειά μας.  Ο άνθρωπος πρέπει να βιώνει σε ένα υγιές περιβάλλον και να αποδίδει ένα τεράστειο σεβασμό σε αυτό. Ότι είναι χρήσιμο στον άνθρωπο παρέχεται σε πλήρη αφθονία όπως το νερό, το οξυγόνο και οι καρποί της γής μας. Είναι θείο δώρο και με απόλυτο σεβασμό ο άνθρωπος πρέπει να φροντίζει να μην τα μολύνει όπως φροντίζει τον εαυτό του.  Το νερό πρέπει να πάρει πάλι την μορφή, την κρυστάλλωση, τις θείες ιδιότητες, τις ενέργειες και τα ιχνοστοιχεία που νομοτελειακά μεταφέρει γιατί έτσι μόνο προορίζεται για τον άνθρωπο. 


Είναι αυτονόητο εφόσον το αντιλαμβανόμαστε να τρέφουμε και να εκδηλώνουμε με πλήρη αμοιβαιότητα τον σεβασμό μας προς το περιβάλλον. 


Συντάκτης Τάμμυ Μοσχή 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ BLOG: 
ΤΗΛ 6937248098 - ΕΜΑΙΛ: esy.kallitheasrodou@gmail.com
FACEBOOK:Ε.ΣΥ Καλλιθέας ΡΟΔΟΥ
TWITTER: ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ ΡΟΔΟΥ
INSTAGRAM: esykallitheasrodou 
ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ:
https://www.eurovouli.gr
ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ “ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ”
http://politikosforeas.e-sy.gr
ΚΕΝΤΡΙΚΗ Ε.ΣΥ.
http://www.e-sy.gr
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ
ΜΕΤΟΧΕΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ http://trapeza-anatolis.oramaellas.gr
600 ΔΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ http://600dis.oramaellas.gr
50 ΔΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ http://cyprus.oramaellas.gr
ΔΟΜΗΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΡΓΩΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ
http://dimoi.oramaellas.gr
ΠΡΟΣΟΦΟΡΑ ΕΞΑΓΟΡΑΣ ΜΕΤΟΧΩΝ Τ.Χ.Σ.
http://txs.oramaellas.gr













Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια